Acest articol are ca element central calculul necesarului de resurse pentru o persoană care solicită azil politic în România și care se află în faza de recepție, urmând ulterior să decidă dacă rămâne pe teritoriul țării noastre sau se află în tranzit spre altă destinație
La solicitarea Departamentului de Azilanți de pe lângă Guvernul României am calculat sumele de bani necesare unei persoane azilante (Cap. 6, Art. 55 privind Alocația de hrană) în vederea adoptării în Parlamentul României a Hotărârii Guvernului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România (Ministerul de Interne). Proiectul de lege a fost aprobat in forma actuala ulterior (Guvernul României, 2016).
Stabilirea necesarului de consum a pornit de la metoda normativă pentru un standard minim decent de viață (alimente, îmbrăcăminte/încălțăminte, locuință, servicii). Metoda normativă, adoptată de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (Mihăilescu, 2012) permite o mai bună abordare a nevoilor unei persoane pentru că, ia în considerare modelele de consum existente în societate, dar cuantumurile nu depind de nivelurile de consum înregistrate la un moment dat, ci de un standandard minim decent în vederea reintegrării sociale a persoanei. Estimările privind necesarul de resurse sunt raportate la nivelul lunii septembrie 2016.
Calculul necesarului de resurse materiale pentru o persoană refugiată în România, în faza de recepție. Se vor lua în calcul cheltuielile pentru consumul alimentar şi îmbrăcăminte, cheltuielile de locuire şi cheltuielile cu serviciile.
1. Consumul alimentar este evaluat la 2400 calorii conform studiilor Institutului de Igienă şi Sănătate Publică (Mincu, 1975; Gonțea, 1975) (Anexa 1), pentru un efort fizic mai redus, având în vedere statutul de persoană inactivă în aşteptarea deciziei judecătoreşti pentru acordarea actelor de intrare în legalitate, inclusiv CNP, pe teritoriul României, ca şi perioada de acordare a dreptului de şedere ca refugiat. Cuantumul cheltuielilor alimentare corespunzătoare lunii septembrie 2016 sunt de 304 lei/lună, respectiv 10,1 lei/zi, iar acest cuantum este diferenţiat şi pentru câteva categorii vulnerabile de persoane, după cum urmează:
a) pentru solicitanta de azil însărcinată, precum şi celor bolnavi, aflați în perioada internării în infirmerii se alocă suma de 402 lei/lună sau 13,4 lei/zi (corepunzător recomandării de 3.175 calorii/zi, respectiv cu 32,3% mai mult decât norma de 2400 calorii);
b) suplimentul acordat solicitantei de azil însărcinată între lunile a 5-a şi a 9-a sau care a născut şi nu alăptează copilul în vârstă de până la un an este de 413 lei/lună sau 13,7 lei/zi (corespunzător recomandarii de suplimentare cu 860 calorii/zi, respectiv cu 35,8% mai mult decât norma de 2400 calorii);
c) suplimentul acordat solicitantei de azil care a născut şi alăptează copilul în vârstă de până la un an este de 459 lei/lună sau 15,3 lei/zi (corespunzător normei de suplimentare cu 1.225 calorii/zi, respectiv cu 51% mai mult decât norma de 2400);
d) suplimentul acordat fiecărui copil între 0 și 5 luni inclusiv, care se află împreună cu unul sau cu ambii părinţi refugiați este de 454,4 lei sau 15,2 lei/zi (corespunzător normei suplimentare de hrană de 1.190 calorii).
e) se acordă pentru fiecare copil în vârstă de la 6 la 12 luni inclusiv, dacă se află împreună cu unul sau cu ambii părinţi refugiați pe teritoriul României, un supliment de hrană de 1.650 calorii, astfel încât suma lunară ajunge la 509,2 lei/lună, respectiv 17,0 lei/zi.
Ulterior, legiuitorul a aproximat valorile propuse la cea mai apropiată valoare naturală (Guvernul României, 2016).
2. Cheltuielile lunare cu îmbrăcămintea şi încălţămintea (Anexa 2) sunt de 66 lei/lună în perioada de primăvară, vară şi 98 lei/lună în perioada de toamnă, iarnă (octombrie – martie).
3. Cheltuielile de locuire lunare sunt determinate pentru o locuinţă, racordată la reţeaua de electricitate şi la serviciu telefonic. Conform standardelor de viaţă minime decente se pot acorda 450 lei (echivalentul a 100 de Euro) pentru o persoană, cuplu sau părinte/bunic cu un copil care locuiesc cu chirie; suma se diminuează cu 30% pentru a treia persoană care împarte spaţiul închiriat şi cu 40% începând cu a patra persoană.
Costul locuirii pentru 1 cameră: | |||
---|---|---|---|
Iarna | Lei | Vara | Lei |
Căldură, apă | 70 | Apă | 70 |
Curent electric | 20 | Curent electric | 20 |
Abonament cablu | 29 | Abonament cablu | 30 |
Telefon | 33 | Telefon | 34 |
Total | 152 | Total | 118 |
Sursa: estimările autoarei |
4. Cheltuielile lunare cu serviciile 176 lei (Anexa 3) şi se referă la: transport local, servicii culturale (abonament presă, radio, TV), igienă personală (servicii plus obiecte de igienă), servicii de reparare şi întreţinere.
Bibliografie
Iancu Gonțea (1975) Alimentaţia raţională a omului modern, Editura Didactică şi Pedagogică, Bucureşti.
Guvernul României (2016) Hotararea Guvernului nr. 14 din 19 ianuarie 2016 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.251/2006, disponibil online: http://www.monitoruljuridic.ro/act/hot-r-re-nr-14-din-19-ianuarie-2016-pentru-modificarea-i-completarea-normelor-metodologice-de-aplicare-a-legii-nr-122-2006-privind-azilul-n-rom-nia-aprobate-prin-hot-r-rea-guvernului-175266.html [06.02.1018].
Adina Mihăilescu (2012) Coşul de consum al populaţiei României, Editura Expert, Bucureşti.
Iulian Mincu (1975) Alimentaţia raţională a omului sănătos, Editura Medicală, Bucureşti.
Ministerul Afacerilor Interne, Proiect de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 122/2006 privind azilul în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1251/2006, disponibil online: http://www.mai.gov.ro/documente/transparenta/HG%20122_2006_15102015.pdf [06.02.1018].
Anexa 1. Structura detaliată a cheltuielilor alimentare pentru un adult.
La cheltuielile alimentare sunt incluse: produse din lapte şi derivate din lapte, produse din carne şi derivate din carne, ouă, ulei şi untură, legume, fructe, zahăr, dulciuri şi cafea (1 ceaşcă/zi) în conformitate cu datele stabilite de specialiştii nutriţionişti de la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică din Bucureşti. Alimentele se încadrează la 2.400 calorii/zi/adult, care nu desfăşoară o activitate ci se află în faza de recepţie.
Necesarul lunar de produse alimentare pentru un adult inactiv | |||
Nr. crt. | Denumire aliment | U.M. | Cantitatea/lună |
Lapte şi derivate din lapte | |||
1. | Lapte de vacă | l | 6,6 |
2. | Telemea de oaie | kg | 2 |
3. | Telemea de vacă | kg | 1,4 |
4. | Iaurt | l | 3 |
5. | Unt | kg | 0,5 |
Carne şi derivate din carne | |||
6. | Carne de porc cal. aII-a | kg | 1,8 |
7. | Carne de vacă cal. aII-a | kg | 1,5 |
8. | Carne de pui cal. I | kg | 1,0 |
9. | Parizer | kg | 1 |
10. | Salam | kg | 0,7 |
Grăsimi, ouă şi peşte | |||
11. | Ulei | l | 0,66 |
12. | Untură | kg | 0,69 |
13. | Ouă | buc. | 15 |
14. | Peşte – Stavrid | kg | 0,75 |
Legume şi zarzavat | |||
15. | Cartofi | kg | 6,9 |
16. | Fasole uscată (verde) | kg | 0,21 |
17. | Ceapă | kg | 5,0 |
18. | Morcovi | kg | 5,0 |
19. | Usturoi | kg | 0,1 |
20. | Albitură (pătrunjel) | kg | 0,1 |
Fructe | |||
21. | Mere | kg | 4,8 |
Pâine şi paste făinoase | |||
22. | Pâine | kg | 9,0 |
23. | Paste făinoase | kg | 2,4 |
Zahăr şi dulciuri | |||
24. | Zahăr şi dulciuri | kg | 2,1 |
Sursa: estimările autoarei. |
Anexa 2. Structura detaliată a cheltuielilor cu îmbrăcămintea/încălţămintea pentru un adult.
La cheltuielile nealimentare sunt cuprinse la minim: cheltuieli legate de îmbrăcăminte, şi încălţăminte, acest tip de cheltuieli fiind separate pentru anotimpul rece şi pentru anotimpul cald. Tabelul conţine estimările autoarei.
Îmbrăcăminte şi încălţăminte în sezonul rece | |
Îmbrăcăminte | |
1. | Palton |
2. | Haine din ţesătură tip lână |
3. | Canadiană |
4. | Sacou |
5. | Pantaloni ţesătură tip PNA |
6. | Salopetă, haină de lucru |
7. | Pulover (fire PNA) |
8. | Fular (tip PNA) |
9. | Cămăşi cu mânecă lungă |
10. | Pijamale |
11. | Ciorapi amestec (lână şi PNA) |
12. | Indispensabili |
13. | Maiouri |
14. | Chiloţi |
15. | Batiste |
16. | Umbrelă |
17. | Curea înlocuitor |
18. | Mănuşi îmblănite |
19. | Căciulă |
20. | Cravată |
Încălţăminte | |
21. | Ghete |
22. | Pantofi |
23. | Papuci de casă |
Îmbrăcăminte şi încălţăminte în sezonul cald | |
24. | Cămăşi cu mânecă scurtă |
25. | Pantaloni ţesătură tip PNA |
26. | Tricouri |
27. | Ciorapi/şosete |
Încălţăminte | |
27. | Sandale |
Sursa: estimările autoarei. |
Anexa 3. Structura detaliată a cheltuielilor cu serviciile
Cheltuielile sunt destinate serviciilor de transport, activităţilor culturale, serviciilor de reparare şi întreţinere a obiectelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, serviciilor de igienă personală şi cheltuielilor cu medicamente, acest tip de cheltuială conţine doar medicamente de prim ajutor.
Structura detaliată a cheltuielilor cu serviciile | |||
Servicii de transport | |||
1 | Un abonament pe o linie de transport | nr. | 1/lună |
Servicii de igienă personală | |||
1. | Tuns bărbat | nr. | 1/lună |
2. | Tuns femeie | nr. | 1/lună |
Activităţi culturale | |||
1. | Bilete spectacol | nr | 2/ lună |
2. | Manifestări culturale diverse | nr | 1/lună |
3. | Vizită muzeu | nr | 1/lună |
4. | Ziare, cotidiene | nr.abon. | 1/lună |
5. | Cărţi | buc | 1/lună |
Servicii de igienă şi reparaţii a îmbrăcămintei/încălţămintei | |||
1. | Curăţat haină de iarnă, geacă, pantalon, etc. | nr | 1/ lună |
2. | Reparaţii mărunte | nr | 1/lună |
3. | Flecuri încălţăminte | nr | 1/lună |
Cheltuieli cu medicamente | |||
1. | Medicamente pentru răceală, pansamente, spirt, vată, analgezice | ||
Sursa: estimările autoarei. |